Ja zawsze zajadam go z masłem, a jeszcze ciepły - czyt. niedozwolony - smakuje wybornie.
Nie jest trudny w wykonaniu i polecam gorąco.
Pyszny bochen chleba na zakwasie.
Składniki: 2 bochenki 26 x 12 formy
Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 100 g wody
- 2 łyżki zakwasu pszennego
Chleb właściwy:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- cały zaczyn jw.
- 400 g mąki pszennej graham T 1850
- 20 g soli
- 1/2 szklanki pestek dyni + do posypania
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 800 ml wody
Przygotowanie zaczynu:
- Zakwas pszenny wymieszałam w misce z wodą, dodałam mąkę, ponownie wymieszałam.
- Miskę przykryłam folia spożywczą i pozostawiłam na 8 - 12 godzin do wyrośnięcia.
Przygotowanie chleba:
- Do miski wlałam wodę, dodałam cały zaczyn i sól i wymieszałam dokładnie.
- Dodałam teraz obie mąki i ziarna i wymieszałam do połączenia składników.
- Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do nich ciasto.
- Na wierzchu posypałam pestkami dyni.
- Foremki przełożyłam do toreb foliowych, zawiązałam i na blacie kuchennym zostawiłam do wyrośnięcia na całą noc.
- Chleby wyrosną do wysokości foremek.
- Piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
- Po upieczeniu wyjęłam z foremek i studziłam na kratce.
- Naprawdę trzeba się mocno opierać aby nie pokroić go gorącego, pachnie w całym domu.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Tarnobrzegu woj. podkarpackie |
1 komentarze
Dziękuję i zachęcam do pieczenia.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.