Wymyślam co tylko się da aby je dołożyć do dania.
Dziś to czysta poezja smaku, delikatne naleśniki dunkanowe i rewelacyjne karmelizowane figi.
Polecam serdecznie na śniadanie, obiad czy deser.
Naleśniki z figami.
Składniki:
Naleśniki: 4 sztuki
Ciasto:
- 3 jaja M
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 5 fig
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie naleśników:
- Do miski wbiłam jaja, dodałam mleko, zmiksowałam.
- Teraz dodałam skrobię, proszek do pieczenia i otręby i usmażyłam na suchej patelni 4 naleśniki.
- Jeśli nie macie patelni do której nie przywrą naleśniki, skropcie patelnię olejem a potem wytrzyjcie ręcznikiem papierowym.
Przygotowanie fig:
- Figi przekroiłam na ósemki.
- Na patelni rozgrzałam masło i smażyłam na nim figi 2 minuty.
- Potem wlałam syrop klonowy i smażyłam aż sos zgęstniał.
- Naleśniki podałam z figami, polałam sosem i posypałam tymiankiem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Karkonoski strumyk woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.