Dostarczy nam mnóstwa błonnika i witamin, zachęcam do spróbowania.
Ja tutaj użyłam makaronu Fusilli Giganti, jednak można użyć swojego ulubionego.
Fusilli Giganti z cieciorką i awokado.
Składniki:
- 250 g makaronu Fusilli Giganti
- 1 duże awokado
- 1 limonka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 papryczka chili
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 200 g ciecierzycy z puszki
- garść listków kolendry
- sól morska
Przygotowanie makaronu:
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i trzymałam w cieple.
- Awokado obrałam, pokroiłam w kostkę, skropiłam sokiem z limonki.
- Posiekałam cebulę i podsmażyłam ją na rozgrzanym oleju.
- Dodałam czosnek posiekany, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i chili.
- Smażyłam 5 minut, dodałam kumin i kolendrę, smażyłam 30 sekund.
- Wlałam na patelnię przecier pomidorowy, dodałam osączoną ciecierzycę, gotowałam 5 minut.
- Doprawiłam do smaku solą.
- Na patelnię włożyłam teraz ugotowany makaron, wymieszałam i wyłożyłam na talerze.
- Na wierzchu położyłam kostki awokado, posypałam kolendrą.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Kutnie |
2 komentarze
Jeny, jak mnie się chce awokado. Tylko go i limonki mi brakuje...no i tego konkretnego makaronu. hehe Bardzo fajny przepis, chętnie zjem takie danie, no to coś zupełnie dla mnie i brata, bo my jak bliźniaki. hehe
OdpowiedzUsuńRadosnego dnia Ci życzę. <3
Makaron może być ulubiony a awokado skop octem i tez będzie ok.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.