Jest leciutkie, delikatne i szybko znika, dla gości idealne, do kawy znakomite, polecam gorąco.
Lekkie, szybkie, kremowe ciasto.
Składniki: forma 24 x 24 cm
- 660 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 400 g słomek ptysiowych
- 1 łyżka kakao do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno z ksylitolem i cukrem waniliowym.
- Dodałam partiami serek mascarpone, cały czas miksując aż masa będzie gładka i kremowa.
- Na dnie foremki wyłożyłam papier do pieczenia a na nim warstwę słomki ptysiowej.
- Na słomkę wyłożyłam połowę kremu.
- Na krem ponownie ułożyłam słomkę ptysiową a na nią resztę kremu.
- Na wierzchu jedną obok drugiej ponownie ułożyłam słomkę ptysiową.
- Wstawiłam ciasto do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.
- Przed oddaniem posypałam kakao i pokroiłam na kawałki.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Przylaszczki |
3 komentarze
I tak tez smakuje.
OdpowiedzUsuńFajny przepis i rzeczywiście banalnie prosty. Nastolatki mogą zabłysnąć nawet przed ciocią ;-)
OdpowiedzUsuńOj mogą mogą a potem pysznie i buźki się śmieją. Pozdrawiam
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.