Aromatyczny sos pieczarkowo - śmietankowy i kremowe kluski kładzione, niebo w gębie, jak mawiają.
Warto spróbować, pracy mało a rozkosz dla podniebienia.
Pieczarki, kluski kładzione w sosie z winem.
Składniki: 4 porcje
Sos:
- 500 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18 %
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Kluski kładzione:
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
Przygotowanie sosu:
- Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w grube plastry, podsmażyłam na maśle.
- Dodałam rozgnieciony czosnek, przyprawiłam solą do smaku, oprószyłam pieprzem, wlałam wino.
- Dusiłam pod przykryciem 10 minut.
- Zdjęłam z ognia, wlałam śmietanę, wymieszałam.
Przygotowanie klusek:
- Z mąki, mleka i jajek zarobiłam dość gęste ciasto.
- W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją.
- Zanurzyłam łyżkę we wrzątku i nakładałam nią porcję ciasta wprost do gotującej się wody.
- Od momentu jak kluski wypłynęły gotowałam je 3 minuty.
- Wyjęłam kluski na talerz, polałam sosem winno - śmietankowym z pieczarkami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Goździki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.