Potem zajadamy pyszny obiad i cieszymy podniebienie pysznymi smakami.
Zachęcam do wypróbowania.
Kluski kładzione z dodatkami.
Składniki:
Kluski:
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 125 g panchetty - boczku wędzonego
- wiórki parmezanu
- 1 łyżka masła klarowanego
- świeżo oregano - listki do posypania
Przygotowanie klusek:
- Mleko wymieszałam z jajami, dodałam mąki i wyrobiłam na dość gęste ciasto.
- W garnku zagotowałam wodę z solą i łyżką maczaną we wrzątku nakładałam porcje ciasta.
- Od momentu wypłynięcia gotowałam 3 minuty, potem wyłowiłam kluski z wody, pozwoliłam im odparować i przeschnąć a w tym czasie przygotowałam okrasę.
- Boczek pokroiłam w kostkę i wysmażyłam na maśle klarowanym, potem na patelnie wrzuciłam kluski i podsmażyłam je na złoty kolor.
- Na talerzu posypałam wiórkami parmezanu i listkami oregano.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac Grudzińskich w Poddębicach woj. łódzkie |
2 komentarze
Kluski kładzione podsmażane fajnie wymyśliłaś. Biorę przepis.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńZdjęcia także apetyczne.
Zabieraj przepis i zajadaj ze smakiem, Napisz jak smakowało.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.