Tak mi zapachniała kaczuszka i właśnie to był dobry pomysł, danie wyszło znakomicie.
Konfiturę z jarzębiny można nadal zrobić, przemrożona jest najlepsza, polecam.
Kaczka z ziemniakami.
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- sól morska
- 2 ząbki czosnku
- garść listków oregano
Sos:
- 1/2 szklanki konfitury z jarzębiny
- 1/4 szklanki wina białego wytrawnego
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
Ziemniaki:
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka gęsiego smalcu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
Przygotowanie dania:
- Kaczkę nacięłam od strony skóry w kratkę prawie do mięsa - nie przeciąć mięsa.
- Czosnek przecisnęłam przez praskę i natarłam nim mięso, dodałam sól i oregano i chwilę nacierałam.
- Ja włożyłam swoją kaczkę do lodówki na noc, ale wystarczy żeby choć godzinę się marynowała.
- Potem wyjęłam piersi z marynaty, oczyściłam z przypraw i na suchej patelni smażyłam najpierw od strony skóry 8 minut.
- Potem przewróciłam na drugą stronę i smażyłam kolejne 8 minut.
- Mięso zdjęłam z patelni aby odpoczęło 2 minuty.
- Na patelnie wlałam jarzębinę, wino, dodałam przyprawy z marynaty i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Doprawiłam do smaku solą i pierzem.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w cząstki.
- Gotowałam je w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłam.
- Na patelni rozgrzałam smalec gęsi, dodałam wszystkie przyprawy i smażyłam 30 sekund.
- Włożyłam ziemniaki i smażyłam aż nabrały złotego koloru, najlepiej je podrzucać a nie mieszać.
- Pokroiłam piersi z kaczki w plastry.
- Na talerzu ułożyłam kaczkę, ziemniaki i pomidorki, polałam sosem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Wiewiórka |
2 komentarze
Bardzo lubię kaczkę, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńCzas nadrobić, z jarzębina smakuje wybornie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.