Dziś przedstawię wersję z czerwoną fasolą i kiełbasą, jest pożywna, odżywcza i bardzo pyszna, polecam gorąco.
Takie śniadanie czy obiad to raj dla brzucha, spróbujcie.
Szakszuka z kiełbasą i fasolą.
Składniki: 4 porcje
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona cebula
- 180 g kiełbasy śląskiej - 2 małe kiełbaski
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 400 g fasoli czerwonej z puszki
- 4 jaja
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- 1/2 łyżeczki pasty curry - dałam żółtą
- świeżo mielony pieprz
- posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie szakszuki:
- Cebulę pokroiłam w ćwierćplasterki, czosnek w plasterki a paprykę w paski.
- Kiełbasę pokroiłam w półplasterki, fasolę odcedziłam z zalewy.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek, potem dodałam paprykę i kiełbasę, smażyłam 5 minut.
- Na patelnię wlałam przecier pomidorowy, gotowałam aż przecier zgęstniał, doprawiłam solą, pieprzem pasta curry.
- Na koniec dodałam osączona fasolę, podgrzałam, wymieszałam a potem w masie na patelni zrobiłam dziurki i do każdej wlałam jajo.
- Patelnię przykryłam pokrywką na chwilę i gotowałam jeszcze 3 minuty aż jaja się ścięły.
- Posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Baranowie Sandomierskim od strony dziedzińca - woj. podkarpackie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.