Samo zrobienie ciasta to 20 minut, jednak powinno się chłodzić jakąś godzinę, no może dwie.
Zachęcam do spróbowania, także na przyjęcia rodzinne, wesela czy komunie.
Dla wielbicieli kawy - niebo w gębie.
Ciasto w 20 minut.
Składniki: forma 25 x 36 cm
Masa cappuccino:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru - dałam ksylitol
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- 4 łyżki cappuccino o smaku śmietankowym
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru - dałam ksylitol
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- około 120 g herbatników czekoladowych typu Pettit Beurre - miałam kakaowe, niezbyt mocno
- około 250 g podłużnych biszkoptów
- kakao do oprószenia dałam karob
Przygotowanie ciasta:
- Do dwóch szklanek nalałam po 1/3 wrzącej wody, wsypałam żelatynę, do każdej po 2 łyżeczki.
- Formę wyłożyłam folią aluminiową, aby można było potem ławo wyjąć ciasto z formy.
- Na dnie ułożyłam herbatniki.
- 500 ml śmietanki schłodzonej ubiłam na sztywną masę z ksylitolem, wlałam rozpuszczoną żelatynę, dodałam cappuccino, wymieszałam.
- Na herbatniki wylałam masę cappuccino, wyrównałam i ułożyłam na masie podłużne biszkopty.
- Pozostałą śmietanę zmiksowałam z pozostałym ksylitolem, dodałam rozpuszczoną żelatynę i wymieszałam, wylałam na biszkopty, wyrównałam wierzch.
- Wstawiłam do lodówki do stężenia, u mnie na dwie godziny aby masy się wychłodziły.
- Przed podaniem posypałam karobem, pokroiłam.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Turku woj. wielkopolskie |
1 komentarze
Wspaniałe ciasto Dorotka
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.