Postanowiłam wypróbować przepis, tylko o ile bułki od zważenia do wyjęcia z pieca to 30 minut o tyle nie mogłam znaleźć tych 30 minut.
W końcu się udało i pyszne bułki zajadałam na śniadanie, polecam i Wam do wypróbowania.
Bułki śniadaniowe w 30 minut.
Składniki: 12 bułek
- 500 g mąki pszennej T 650
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 300 ml letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 2 - 3 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie bułek:
- Do misy robota wsypałam mąkę, sól, cukier, siemię lniane, dodałam olej, wymieszałam na małej prędkości.
- Drożdże rozpuściłam w wodzie i wlałam do mąki.
- Wyrabiałam kilka minut aż składniki się połączyły i utworzyły elastyczne i bardzo plastyczne ciasto.
- Jeśli się lepi to wystarczy dodać troszeczkę mąki.
- Ciasto wyjęłam na blat podsypany mąką, podzieliłam na 12 części.
- Z każdej części uformowałam bułeczkę i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdą bułkę spłaszczyłam, nacięłam żyletką i odstawiłam blaszkę z bułkami pod przykryciem na 10 minut.
- W tym czasie nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Piekłam bułeczki 15 - 20 minut lub do zrumienienia.
- Studziłam bułki na kratce.
Smacznego.
Przepis z Moje Gotowanie.
"Podróże małe i duże"
Zamek Boberstein woj. dolnośląskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.