Lubicie takie desery? robicie? jeśli tak to ten Was zaskoczy, jest przepyszny.
Jeśli nie robiliście do tej pory budyniu z jaglanki to koniecznie spróbujcie a zakochacie się na bank, jak mawiają.
Krem jaglany czekoladowy z orkiszem.
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej surowej - 3/4 szklanki
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 2 - 3 pastylki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
- płatki orkiszowe prażone do podania
Przygotowanie budyniu:
- Kaszę jaglaną podprażyłam na suchej patelni, potem wsypałam na sito i przelałam wrzątkiem.
- Na koniec wsypałam do garnka, zalałam 2 szklankami wody i gotowałam 20 minut, potem wyłączyłam ogień i pozostawiłam na 5 minut pod przykryciem.
- Przełożyłam ugotowaną kaszę do kielicha blendera, dodałam mleko ryżowe, posiekaną czekoladę, kakao i miód i zmiksowałam na gładki krem.
- Przelałam do miseczek, posypałam prażonymi płatkami orkiszowymi.
- Zajadajcie ze smakiem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wiewiórka z parku Klepacza w Łodzi |
2 komentarze
WOW! Świetny przepis! Koniecznie muszę tego spróbować! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.