Nie za ostra, nie za słodka, nie grudkowata a po prostu kremowa, pyszna i aromatyczna.
Polecam gorąco.
Pomidorówka z jabłkami.
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny: 4 marchewki, 1 pietruszka, 1 nieduży seler
- 1 spora porcja rosołowa drobiowa
- 300 g świeżych dojrzałych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 winne jabłka
- sól morska
- pieprz czarny
- 1000 ml wody
- Obrałam, umyłam włoszczyznę, włożyłam do garnka.
- Dodałam umyte mięso drobiowe, zalałam zimną wodą, dodałam jeszcze ziele angielskie, liść laurowy, kulki kolendry.
- Gotowałam aż warzywa zrobiły się miękkie.
- Odcedziłam warzywa i mięso od wywaru.
- Pomidory, cebulę, jabłka i paprykę pokroiłam w kostkę ze skórką.
- W dużym garnku stopiłam masło i podsmażyłam na nim warzywa i jabłka.
- Dusiłam pod przykryciem 20 minut , jeszcze bez bulionu.
- Dodałam pokrojoną na kawałki marchew i wlałam bulion.
- Zmiksowałam całość na kremową masę.
- Teraz dolałam bulion, wymieszaną z małą ilością wody mąkę i wlałam do zupy, zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Mięso obrałam z kości.
- Na talerz wlałam zupę, wrzuciłam mięso i udekorowałam natką pietruszki.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Świątynia Wang w Karpaczu woj. dolnośląskie |
2 komentarze
Nareszcie zupa dla mnie. Jest bez śmietany.
OdpowiedzUsuńJabłka i angielskie ziele, to dla mnie coś nowego.
Pozdrawiam:)
Ale będzie pysznie, spróbuj koniecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.