Kasza jaglana jest idealnym półproduktem do wielu dań a tutaj sprawdza się po prostu idealnie.
Aromatyczny por dopełnia całości.
Podałam z czatnejem z mango - idealnie tutaj pasowało.
Placki z kaszy jaglanej z porem.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 1 duży por
- 1 łyżeczka kurkumy
- masło klarowane do smażenia
- sól morska
- pieprz czarny
- czatnej z mango do podania
Przygotowanie placków:
- Pora pokroiłam w ćwierćplasterki i podsmażyłam na łyżeczce masła klarowanego,dodałam kurkumę, przestudziłam.
- Kaszę wymieszałam z jajami i skrobią ziemniaczaną, dodałam przesmażone pory, zmiksowałam na gładkie ciasto.
- Doprawiłam solą i pieprzem.
- Ciasto powinno spływać z łyżki, jeśli jest za gęste dodać należy odrobinę wody a jak za rzadkie trochę skrobi.
- Na maśle klarowanym smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z czatnejem z mango.
Smacznego.
Pomysł według Iwona Zasuwa.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy kościółek w Tumie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.