Zakupiłam takie śliczne, fioletowe bakłażany w paski i taki oto właśnie pomysł do głowy mi wpadł.
Jeśli oczywiście takich nie kupicie, zwykłe ciemnofioletowe też będą wyśmienite.
Ja tutaj użyłam twardej mozzarelli w kostce, ale ta w kulce też będzie ok.
Zapraszam do pieczenia.
Tarta z bakłażanem i pomidorami.
Składniki: forma do tarty prostokątna 21 x 31 cm
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej graham T 1850
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 jajo
- 125 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka oleju
- 150 g mozzarelli w kostce
- 2 duże pomidory
- 1 fioletowy bakłażan w paski ok. 220 g
- 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 łyżki ciemnego sos sojowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Do miski wsypałam mąkę, dodałam jogurt, jajo, olej i zagniotłam ciasto.
- Ciastem wyłożyłam formę do tarty, nakłułam ciasto widelcem i piekłam z obciążeniem* w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 12 minut.
- Pomidory, mozzarellę i bakłażana pokroiłam w cienkie plastry.
- Mięso wymieszałam z sosem sojowym i oregano.
- Na podpieczony spód wyłożyłam mięso, równo rozprowadziłam a na nim układałam na przemian plastry bakłażana, pomidorów i mozzarelli.
- Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
- Zajadamy od razu bo pachnie w całej kuchni.
- *na cieście ułożyłam papier do pieczenia i wsypałam fasolę "Jaś", dzięki temu ciasto się nie wybrzusza, można użyć specjalnych kulek.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Łódzka Manufaktura nocą |
4 komentarze
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję Lusiu bardzo serdecznie.
UsuńBajecznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.