Można zajadać je same jako danie osobne, tak jak my lub podać jako dodatek do mięs, ryb.
Tak czy tak będą pyszne i zasmakują każdemu, polecam.
Ziemniaki z boczkiem i porem.
Składniki:
- 1000 g ziemniaków
- 250 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 duży por
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka smalcu z gęsi
Przygotowanie dania:
- Ziemniaki obrałam, pokroiłam na duże kawałki, blanszowałam we wrzącej wodzie przez 5 minut, odcedziłam, odparowałam.
- Pora pokroiłam w plastry, cebulę pokroiłam w piórka a boczek w cieniutkie paseczki.
- Na patelni rozgrzałam smalec gęsi i podsmażyłam najpierw boczek, potem dodałam pora i cebulę.
- Smażyłam aż zmiękły i lekko się skarmelizowały.
- Teraz dodałam ziemniaki i smażyłam potrząsając patelnią około. 10 - 15 minut.
- Potem wymieszałam z posiekanym koperkiem i majerankiem, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Podałam od razu.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Bazylika w Studziannej woj. łódzkie |
4 komentarze
Uwielbiam ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńTo to danie będzie Ci smakowało.
UsuńCoś czuję, że to danie by mi posmakowało :) Idealne na jesień :)
OdpowiedzUsuńTak tak, treściwe i pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.