Wtedy mają chrupiącą skórkę i są znakomite, potem też są pyszne ale skórka już nie jest chrupiąca.
Takie pierogi łatwo się przygotowuje, można smażyć we frytownicy lub w głębokiej patelni.
Polecam gorąco.
Pierogi z Meksyku.
Składniki: 4 porcje
Ciasto:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju
Nadzienie:
- 2 garście suszonych grzybów
- ok. 300 g kiszonej kapusty
- ok. 300 g białej kapusty
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- sól morska
- pieprz czarny
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- czatnej z mango
Przygotowanie nadzienia:
- Grzyby zalałam wrzącą wodą i zostawiłam do wystygnięcia.
- Potem grzyby ugotowałam do miękkości.
- Odcedziłam i posiekałam.
- Kapustę kiszoną posiekałam, ugotowałam w 1/3 szklanki wody.
- Kapustę białą posiekałam i ugotowałam w 1/3 szklanki wody, posoliłam.
- Posiekałam cebule i podsmażyłam je na rozgrzanym oleju, dodałam obie posiekane kapusty, posiekane grzyby i smażyłam aż cała woda odparowała.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, pozostawiłam do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
- Do misy wsypałam mąkę, dodałam jaja, żółtka, śmietanę i olej, wymieszałam i wlewałam wodę, zagniotłam zwarte i elastyczne ciasto.
- Ciasto ma być miękkie i plastyczne.
Przygotowanie pierogów:
- Ciasto podzieliłam na 4 części i 3 nakryłam miską aby nie wyschło a jedno rozwałkowałam na cienki placek.
- Wykrawałam szklanką kółka, nakładałam farsz i zlepiałam tworząc falbankę.
- I tak dopóki nie skończyło się ciasto.
- Pierogi smażyłam w gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
- Odcedzałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z czatnejem z mango.
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Ksawerowie woj. łódzkie |
2 komentarze
Piękny ten pałac. Nie wiedziałem że są jakiekolwiek pałace w Polsce oprócz Warszawy i kilku innych miejsc. Pierogi i pałac hehe no ciekawe połączenie :) Dzięki za przepis, zawsze to coś innego niż tradycyjne pierogi!
OdpowiedzUsuńNo to niewiele wiesz o Polsce. Usiana jest mnóstwem pięknych i zaniedbanych pałaców, dworów, zamków, wystarczy się rozejrzeć. A co w pałacu pierogów się nie podaje? Przepis mega więc się nada.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.