sobota, 14 września 2019

Sałatka buraczana z fetą i figami

Kilka osób czekało na przepis więc jest.
Sałatka sezonowa z figami.
Zaczynają pojawiać się figi na straganach i są pyszne, soczyste.
Warto je wykorzystać a tutaj w sałatce są znakomitym połączeniem buraków i sałaty rzymskiej.
Polecam do szybkiego zrobienia.
Dodam że sałatka jest bardzo zdrowa i odżywcza.
Buraczana sałata z figami.


Składniki: 4 porcje

  • 1 mini sałata rzymska
  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków ćwikłowych
  • 2 pomarańcze
  • 4 - 5 świeżych fig
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g fety
  • listki mięty z 1 gałązki
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • 3 łyżki octu balsamico
  • pieprz cytrynowy
  • garść kiełków fasoli mung


Przygotowanie sałatki:

  • Sałatę pokroiłam w paseczki i rozłożyłam na talerzu.
  • Buraki obrałam ze skórki - ja je piekłam w folii aluminiowej w piekarniku, są słodsze i nie wypłukują się z nich wartości odżywcze - i pokroiłam w plastry.
  • Ułożyłam na sałacie.
  • Cebulę pokroiłam w cieniutkie półplasterki, rozsypałam na talerzu.
  • Pomarańcze obrałam i zrobiłam fileciki, ułożyłam na talerzu.
  • Figi pokroiłam w ćwiartki i również wylądowały na talerzu.
  • Całość posypałam pokruszoną fetą.
  • Sok z pomarańczy który ścieka przy filetowaniu połączyłam z oliwą, pieprzem, solą i octem balsamico i polałam sałatkę.
  • Posypałam kiełkami fasoli mung i posiekanymi listkami mięty, zajadaliśmy od razu.

Smacznego
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Bratoszewicach woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger