Sałatka sezonowa z figami.
Zaczynają pojawiać się figi na straganach i są pyszne, soczyste.
Warto je wykorzystać a tutaj w sałatce są znakomitym połączeniem buraków i sałaty rzymskiej.
Polecam do szybkiego zrobienia.
Dodam że sałatka jest bardzo zdrowa i odżywcza.
Buraczana sałata z figami.
Składniki: 4 porcje
- 1 mini sałata rzymska
- 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków ćwikłowych
- 2 pomarańcze
- 4 - 5 świeżych fig
- 1 czerwona cebula
- 150 g fety
- listki mięty z 1 gałązki
- 3 łyżki oliwy
- sól morska
- 3 łyżki octu balsamico
- pieprz cytrynowy
- garść kiełków fasoli mung
Przygotowanie sałatki:
- Sałatę pokroiłam w paseczki i rozłożyłam na talerzu.
- Buraki obrałam ze skórki - ja je piekłam w folii aluminiowej w piekarniku, są słodsze i nie wypłukują się z nich wartości odżywcze - i pokroiłam w plastry.
- Ułożyłam na sałacie.
- Cebulę pokroiłam w cieniutkie półplasterki, rozsypałam na talerzu.
- Pomarańcze obrałam i zrobiłam fileciki, ułożyłam na talerzu.
- Figi pokroiłam w ćwiartki i również wylądowały na talerzu.
- Całość posypałam pokruszoną fetą.
- Sok z pomarańczy który ścieka przy filetowaniu połączyłam z oliwą, pieprzem, solą i octem balsamico i polałam sałatkę.
- Posypałam kiełkami fasoli mung i posiekanymi listkami mięty, zajadaliśmy od razu.
Smacznego
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Bratoszewicach woj. łódzkie |
2 komentarze
Wygląda wspaniale:))chętnie taką zrobię:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBędzie Wam smakowała Reniu, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.