Tak oto są pyszne placki, polecam zróbcie sobie na śniadanie, na drugie śniadanie, na deser czy podwieczorek, będą znakomite.
Mango, plantan w plackach.
Składniki:
- 1 bardzo dojrzałe mango
- 1 bardzo dojrzały plantan - lekko czerniejąca skórka
- 1 jajo
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- olej do smażenia dżem z wiśni z limonką do podania
Przygotowanie placków:
- Obrałam ze skóry i odkroiłam od pestki mango, miąższ zmiksowałam.
- Obrałam plantana, miąższ zmiksowałam.
- Połączyłam obie pulpy, dodałam jogurt i jajo, zmiksowałam.
- Mąkę wymieszałam z sodą i proszkiem do pieczenia i wsypałam do masy mokrej, zmiksowałam na gładkie ciasto.
- Odstawiłam na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
- Potem smażyłam na rozgrzanym oleju niewielkie placki z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam placki na ręczniku papierowym.
- Podałam z dżemem z wiśni z limonką.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek rycerski w Szydłowcu woj. mazowieckie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.