Placki zawierają dużo białka a dzięki fermentacji są lekko strawne.
Mnie urzekły i myślę że i Wam przypadną do gustu.
Swoje placki podałam z salsą warzywną, idealnie pasuje do ich podania.
Azjatyckie placki Uttapam.
Składniki:
Placki:
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 szklanka wody do miksowania
- sól morska
- pieprz czarny
- kmin rzymski
- curry indyjskie
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 papryka biała
- 50 g chorizo
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- garść kiełków rzodkiewki
- kawałek kiszonej cytryny
- sól morska
- pieprz czarny
- Do dużego garnka wsypałam suchy ryż i suchą soczewicę, zalałam dużą ilością zimnej wody i pozostawiłam na noc.
- Rano odcedziłam wsypałam do blendera, dodałam ok. szklanki wody i zmiksowałam na papkę, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
- Odstawiłam do fermentacji na blacie kuchennym.
- Fermentacja w temperaturze pokojowej trwa około 24 godzin.
- Po fermentacji ciasto przypomina bitą śmietanę, jest lekkie i puszyste.
- Do ciasta dopiero teraz dodałam sól do smaku, pieprz, kumin i curry, wymieszałam.
- Jeśli od razu nie smażycie placków masa może stać w lodówce około 3 dni.
- Z masy na rozgrzanym oleju usmażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
- Papryki pokroiłam w drobną kostkę, tak samo jak i chorizo, dodałam szczypiorek, kiełki oraz posiekaną kiszoną cytrynę, wymieszałam doprawiłam do smaku solą, pieprzem.
- Podałam placki z salsą.
Źródło.
Przepis kuchni azjatyckiej.
"Podróże małe i duże"
Drzewica woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.