Wyszły chrupiące z kremowym wnętrzem.
Polecam na jesienne obiady.
Ukraińskie pierogi z soczewicą.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 szklanka mąki pszennej graham T 1850
- 3/4 szklanki dobrze ciepłej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 szklanka soczewicy - miałam brązową
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki majeranku suszonego
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- sól morska
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie nadzienia:
- Soczewicę ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam, odparowałam.
- Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanym oleju, potem dodałam jeszcze pokrojoną w drobna kostkę paprykę i smażyłam 10 minut ciągle mieszając.
- Potem połączyłam soczewicę z zawartością patelni, dodałam sól i pierz i zmiksowałam na gładką pastę.
- Na koniec dodałam zioła, wymieszałam.
Przygotowanie ciasta:
- Do misy robota wsypałam mąki, dodałam sól i mieszając dolewałam wodę.
- Wyrabiałam ciasto aż stało się elastyczne i plastyczne.
- Rozwałkowałam ciasto, nakładałam farsz, przykryłam drugim blatem i wycinałam foremką kółka.
- Można je lepić jak zwykłe pierogi.
- Ułożyłam pierożki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam pierogi w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcja grzania góra/dół przez 20 - 25 minut, aż się zrumieniły.
- Można je podać do barszczyku czerwonego.
Smacznego.
Przepis kuchni ukraińskiej.
"Podróże małe i duże"
Drewniaczek z Ozorkowa - woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.