Inne wersje panzanelli znajdziecie pod linkiem na blogu.
Dziś będzie szybko i pysznie, zapraszam.
Można ją zrobić dzień wcześniej a potem zajadać do woli.
Jeśli uda się Wam zakupić szparagi to róbcie i zajadajcie, mnie się udało.
Panzanella z groszkiem i szparagami.
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 1/2 bagietki pełnoziarnistej
- garść groszku cukrowego
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki mięty posiekanej
- 3 - 4 łyżki bazylii posiekanej
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie sałatki:
- Szparagom odłamałam końcówki, blanszowałam 3 minuty w osolonej i ocukrzonej wodzie, wyjęłam, wystudziłam, pokroiłam na kawałki.
- Groszek blanszowałam 1 minutę w tej samej wodzie, wyjęłam wystudziłam.
- Bagietkę pokroiłam w kostkę, ułożyłam na blaszce i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 10 minut.
- Pomidora umyłam i razem ze skórką pokroiłam w dużą kostkę.
- Cebulę pokroiłam w cieniutkie krążki.
- Wszystkie warzywa wymieszałam w misce razem z grzankami.
- Ocet wymieszałam z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem.
- Dodałam sól, pieprz i posiekane listki bazylii i mięty.
- Polałam w misce sałatkę, wymieszałam, podałam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Chryzantemki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.