Kromkę takiego chleba na śniadanie zjadam z wielką przyjemnością, dodając ser, wędlinę, czy plaster pomidora, jest przepyszny.
Bochen chleba orkiszowego z siemieniem lnianym.
Składniki: keksówka 30 x 14 cm
- 200 g zakwasu pszennego
- 600 g wody
- 20 g soli
- 70 g otrębów pszennych
- 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 szklanka nasion lnu
- 20 g świeżych drożdży
- czarnuszka do posypania
Przygotowanie chleba:
- Do misy włożyłam zakwas, wlałam wodę, wymieszałam.
- Dodałam sól i ponownie wymieszałam.
- Teraz wsypałam mąkę, otręby, len i wkruszyłam drożdże świeże, dokładnie wymieszałam.
- Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do formy ciasto, wyrównałam wierzch, posypałam czarnuszką.
- Nakryłam formę ściereczką i odstawiłam do wyrastania na około godzinę.
- Ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
- Piekłam bochen w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
- Jak wkładałam chleb do piekarnika spryskałam go wodą.
- Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Zadzimiu woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.