W Maroku takie aromatyczne ziemniaki uchodzą za sałatkę.
Jada się ją jako dodatek do tajine lub innej potrawy.
Zapraszam dziś zatem na przepyszne danie z ziemniaków.
Sałatka ziemniaczana z Maroka.
Składniki:
- 500 g obranych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu czarnego
- 2 czubate łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Przygotowanie sałatki:
- Obrane ziemniaki pokroiłam w kostkę.
- Gotowałam je 5 minut w osolonej wodzie, z listkami laurowymi, uwaga aby ziemniaki się nie rozgotowały.
- Odcedziłam je, odparowałam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę razem z wszystkimi przyprawami, posiekaną natką pietruszki, wrzuciłam ziemniaki i smażyłam 5 minut aż ziemniaki całkiem zmiękły i obtoczyły się przyprawami.
- Podałam gorące z sadzonym jajem, posypane natką pietruszki.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Skansen w Kwiatkówku woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.