Tak podana dynia i kurczak to kwintesencja smaku i aromatu.
Dynia jest tu kremowa a rodzynki dopełniają całości, polecam gorąco.
Dynia, kurczak, rodzynki - indyjskie danie.
Składniki:
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- 1 nieduża dynia piżmowa ok. 800 g
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 80 g suszonych niesiarkowanych moreli
- 50 g rodzynków sułtańskich
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu z białego wina
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól różowa himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 500 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie dania:
- Dynię obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
- Kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski.
- Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekałam.
- Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyłam mięso, potem dodałam szalotkę, czosnek, imbir i wszystkie przyprawy.
- Smażyłam 3 minuty i dodałam dynię, zalałam bulionem, dodałam cukier, ocet, pokrojone na połówki morele, rodzynki i gotowałam 10 minut aż dynia zmiękła ale nie rozpadła się.
- Doprawiłam do smaku solą i pierzem.
- Podałam z bułką z ziarnami.
Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Muzeum Miasta Kutna - ratusz |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.