Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej.
W kuchniach tych do kugla czasem dodaje się też skwarki lub żeberka wieprzowe.
Ta babka jest przepyszna i polecam do wypróbowania.
Babka ziemniaczana - kugel.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 100 g polędwicy wieprzowej - wędlina
- 1 duża cebula biała
- 100 g boczku pokrojonego w paseczki
- 1 cienka kiełbaska chorizo
- 1 czerstwa bułka
- 4 g smalcu
- 7 g bułki tartej + do posypania
- 15 g masła klarowanego
- mleko do moczenia bułki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- natka pietruszki do posypania
- pomidorki koktajlowe do podania
Przygotowanie dania:
- Ziemniaki umyłam, obrałam i starłam na tarce o dużych oczkach.
- Bułkę namoczyłam w letnim mleku.
- Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle klarowanym razem z boczkiem.
- Namoczoną bułkę odcisnęłam i dodałam do ziemniaków.
- Pokroiłam w kostkę chorizo i polędwicę, dodałam do masy.
- Wszystkie składniki wymieszałam, posoliłam, oprószyłam pieprzem, smalec rozpuściłam i dodałam do masy, wymieszałam.
- Formę - u mnie tortownica 22 cm wysmarowałam smalcem i wysypałam bułka tartą, przełożyłam masę ziemniaczaną, po wierzchu posypałam bułką tartą.
- Kugel piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut lub do zrumienienia.
- Podałam posypane natką pietruszki, z pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego.
Przepis kuchni żydowskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Biesiekierach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.