Zawsze wydawało mi się że nie lubię selera ale w tej zupie to jest niemożliwe, seler jest najlepszy.
Do tego ma właściwości zdrowotne i wszystko to czego organizm potrzebuje.
Korzeniowa odmiana selera obfituje w wapń, sód, fosfor, żelazo i magnez.
Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy PP, C, A i E.
Ma więcej witaminy C niż cytryna więc warto go zajadać ze smakiem.
Ma więcej witaminy C niż cytryna więc warto go zajadać ze smakiem.
Proponuję także pyszne surówki z selerem np. Surówka z selera po ciechocińsku i Ekspresowa surówka.
Zupa krem z selera.
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 800 g ziemniaków
- 2 bulwy selera ok. 800 g
- 1 małe jabłko
- 150 ml śmietany kwaśnej 18%
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pestki z 1/2 granatu
- 100 g wędzonego boczku
- sól morska
- pieprz czarny
- natka pietruszki do posypania
- ok. 1000 ml wody lub bulionu
Przygotowanie zupy:
- Selera, ziemniaki, jabłko, cebulę, czosnek obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Na oleju podsmażyłam warzywa, smażyłam 5 minut ciągle mieszając.
- Teraz wlałam bulion i gotowałam około 10 minut aż warzywa zmiękły.
- Potem zdjęłam z ognia i zmiksowałam na gładki krem, jeśli jest za gęsty wystarczy dodać wody lub bulionu do ulubionej gęstości.
- Dodałam śmietanę i wymieszałam.
- Boczek pokroiłam w paseczki i wysmażyłam na suchej patelni.
- Zupę przelałam do talerzy, posypałam boczkiem, pestkami granatu i natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Stara Gorzelnia w Rytwianach woj. świętokrzyskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.