Idealne są na obiad w domu czy w pracy, do szkoły też się idealnie nadadzą.
Polecam serdecznie do wypróbowania? lubicie takie kotlety?
Ziemniaczane kotlety z łososiem i kukurydzą.
Składniki:
- 900 g ziemniaków ugotowanych
- 180 g kukurydzy z puszki
- 150 g - 1 puszka łososia w sosie pomidorowym
- 1 jajo
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanej dymki
- szczypta chili
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny
Sos ziołowy:
- 200 ml jogurtu typu greckiego
- sól różowa himalajska
- pęczek oregano
- pieprz biały
Przygotowanie kotlecików:
- Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i ugniotłam tłuczkiem na pure.
- Jak przestygły wymieszałam z osączoną kukurydzą i łososiem z sosem.
- Wbiłam jajo, dodałam posiekaną dymkę, doprawiłam solą i pieprzem oraz chili do smaku i wyrobiłam jednolitą masę.
- Z masy formowałam małe kotlety, panierowałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie sosu:
- Jogurt wymieszałam z solą, pieprzem i posiekanym oregano.
- Podałam do kotletów.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Dworek/plebania w Góra św. Małgorzaty woj. łódzkie |
2 komentarze
To moja pierwsza wizyta się mam nadzieję że nie ostatnia.ostatnio szukam nowych pomysłów a tu są bardzo ciekawe
OdpowiedzUsuńChyba jednak nie pierwsza ale witam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.