piątek, 27 września 2019

Kotleciki z ziemniaków i łososia

Takie małe pyszne kotlety z sosem ziołowym smakują obłędnie.
Idealne są na obiad w domu czy w pracy, do szkoły też się idealnie nadadzą.
Polecam serdecznie do wypróbowania? lubicie takie kotlety?
Ziemniaczane kotlety z łososiem i kukurydzą.


Składniki:

  • 900 g ziemniaków ugotowanych
  • 180 g kukurydzy z puszki
  • 150 g - 1 puszka łososia w sosie pomidorowym
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej dymki
  • szczypta chili
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz czarny

Sos ziołowy:

  • 200 ml jogurtu typu greckiego
  • sól różowa himalajska
  • pęczek oregano
  • pieprz biały


Przygotowanie kotlecików:

  • Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i ugniotłam tłuczkiem na pure.
  • Jak przestygły wymieszałam z osączoną kukurydzą i łososiem z sosem.
  • Wbiłam jajo, dodałam posiekaną dymkę, doprawiłam solą i pieprzem oraz chili do smaku i wyrobiłam jednolitą masę.
  • Z masy formowałam małe kotlety, panierowałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie sosu:

  • Jogurt wymieszałam z solą, pieprzem i posiekanym oregano.
  • Podałam do kotletów.


Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Dworek/plebania w Góra św. Małgorzaty woj. łódzkie

2 komentarze

  1. To moja pierwsza wizyta się mam nadzieję że nie ostatnia.ostatnio szukam nowych pomysłów a tu są bardzo ciekawe

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger