Polecam na obiad lub wczesną kolację.
Zasmakuje każdemu, małemu i dużemu.
Zapraszam na wspaniały obiad.
Makaron w sosie brokułowo - kapuścianym.
Składniki:
- 250 g makaronu Fischietti 6 Sapori z dodatkiem czarnej marchwi, buraka, szpinaku, papryczki chili i kurkumy
Sos:
- 1/2 niedużego brokuła
- 4 - 6 gałązek natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 kapusta chińska pac choi
- 1/2 orzechów nerkowca
- 50 g parmezanu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól morska
- biały pieprz
Dodatkowo:
- pomidory koktajlowe żółte
- garść kiełków pikantnych
Przygotowanie sosu:
- Brokuła podzieliłam na różyczki, głąba pokroiłam w kostkę.
- Cebulę drobno pokroiłam tak samo jak i kapustę.
- Posiekałam natkę pietruszki razem z łodyżkami.
- Orzechy nerkowca moczyłam w wodzie około 2 godzin, odcedziłam.
- Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam cebulę, potem dodałam brokuła i kapustę, dusiłam do miękkości.
- Potem przełożyłam wszystko do blendera, dodałam osączone nerkowce, starty żółty ser, zmiksowałam całość na gładki sos.
- Jeśli jest za gęsty można dodać wody.
- Na koniec wcisnęłam czosnek, doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
- Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
- Na talerzu ułożyłam makaron, porcje sosu, posypałam kiełkami pikantnymi i udekorowałam połówkami pomidorków.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Stara gorzelnia w Rytwianach woj. świętokrzyskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.