Jest pycha, w oryginale podane jest z sosem karmelowym, ja podałam bez a i tak było pyszne.
Ciasto jest wilgotne, takie zakalcowate ale taki jego urok, jest pycha, polecam.
Ciasto z jabłkami z Japonii.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 2 jaja
- 70 g ksylitolu
- 100 ml mleka
- 20 g rozpuszczonego masła
- 80 g mąki pszennej T 650
- 1/3 szklanki płatki migdałowych
- 3 jabłka średniej wielkości
Przygotowanie ciasta:
- Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki a potem na plastry.
- Do miski wlałam mleko, masło, dosypałam ksylitol, wbiłam jaja, dokładnie wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
- Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam trochę masy na dno, ułożyłam połowę jabłek, wylałam znowu trochę masy, potrząsnęłam aby wleciałam między jabłka i ułożyłam resztę jabłek, wylałam resztę masy.
- Uderzyłam foremką kilka razy o blat aby masa dokładnie weszła między jabłka.
- Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
- Można po upieczeniu polać sosem karmelowym.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Jana Chrzciciela w Kazimierzu woj. łódzkie |
6 komentarze
wygląda bardzo smakowicie, aż chce się zjeść :) ale ja niestety nie mam takiego talentu do gotowania i pieczenia, więc jak już to kończy się na tym że zamawiam catering :(
OdpowiedzUsuńWarto czasami popróbować samemu coś upichcić, pozdrawiam.
UsuńPrzepis nie dla mnie, ponieważ nie jem jabłek.
OdpowiedzUsuńMogę spytać dlaczego? nie jesz jabłek?
UsuńOj,chyba dzisiaj zrobię...
OdpowiedzUsuńNo i jak zrobione?, udało się?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.