Można dodać inne owoce ale te jabłkowe są obłędne.
Delikatne w smaku, puszyste, idealne.
Racuchy według pomysłu Iwony Zasuwy i Smakoterapii.
Placki jaglane z jabłkiem.
Składniki:
- 1 średniej wielkości jabłko ze skórką
- 10 pełnych łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 14 kopiatych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta kardamonu
Przygotowanie racuchów:
- Jabłko umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Ugotowana kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną, jaja, kurkumę i kardamon zmiksowałam na gładką masę.
- Dodałam do masy starte jabłka, wymieszałam.
- Na patelni z rozgrzanym olejem smażyłam puchate racuszki z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z podgrzanym miodem.
Smacznego.
Przepis wg pomysłu Iwony Zasuwy.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Zadzimiu woj. łódzkie |
2 komentarze
Aż zapachniało pysznymi racuszkami :)
OdpowiedzUsuńNo tak, one są pyszne i zdrowe, koniecznie do spróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.