Kapusta kiszona i mięso duszone w jednym garnku, wydawałoby się niemożliwe a jednak danie jest pyszne i pożywne.
Ja podałam z kaszą gryczaną paloną i pasowała ona tutaj idealnie, polecam.
Gulasz z Rumunii.
Składniki:
- 1000 g łopatki wieprzowej bez kości lub szynki
- 900 g kiszonej kapusty
- 4 cebule
- 4 łyżki smalcu - u mnie gęsi
- 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 12 %
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki zmielonego kminku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól morska
- 1 szklanka wody
- kasza gryczana palona do podania
Przygotowanie gulaszu:
- Mięso umyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
- W garnku rozgrzałam smalec i obsmażyłam na nim mięso.
- Pokroiłam w kostkę cebulę i dodałam ją do mięsa.
- Zeszkliłam cebulę, podlałam wszystko wodą, dodałam paprykę, posoliłam i dusiłam pod przykryciem około 50 minut aby mięso było miękkie.
- Dodałam do mięsa kminek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Kapustę posiekałam i dodałam do mięsa, jeśli jest za mało wody trochę należy dodać.
- Dusiłam jeszcze przez 30 minut aż kapusta zmiękła.
- Mąkę wymieszałam ze śmietaną i wlałam do garnka, gotowałam 5 minut.
- Podałam z kaszą gryczana paloną.
- Można podać także z ziemniakami.
Smacznego.
Przepis kuchni rumuńskiej.
"Podróże małe i duże"
Kolegiata w Tumie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.