Pachnie obłędnie, jest smakowity, pożywny, szybki do zrobienia, idealny.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Mix z grzybami, bobem i pierożkami tortellini.
Składniki:
- 400 g pierożków tortellini z mięsem
- 100 g boczku wędzonego
- 300 g pieczarek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 100 g bobu - może być mrożony
- 3 - 4 kapelusze grzybów suszonych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki listków świeżego oregano
- sól morska do smaku
- pieprz czarny
- kiełki pikantne i pszeniczne do podania
Przygotowanie dania:
- Suszone grzyby zalałam wrzątkiem i pozostawiłam do wystygnięcia.
- Bób mrożony blanszowałam w osolonej wodzie 3 minuty.
- Pokroiłam pieczarki w plastry.
- Pierożki tortellini gotowałam w osolonej wodzie zgodnie z zalecaniami na opakowaniu.
- Posiekałam szalotkę i czosnek.
- Namoczone grzyby odcedziłam i pokroiłam w paski.
- Boczek pokroiłam w paseczki.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek.
- Teraz dodałam boczek i chwilę smażyłam aż się lekko zrumienił.
- Dodałam jeszcze grzyby, smażyłam kolejne 5 minut.
- Podlałam wodą z moczenia grzybów, gotowałam dodając bób, sól i pieprz.
- Na sam koniec wrzuciłam pierożki, podgrzałam.
- Na talerzu posypałam kiełkami, oregano i natką.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Taki tam zachód słońca |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.