Jego wykonanie nie jest jakoś szczególnie trudne, każdy powinien sobie taki bochen upiec.
Chleb ma sprężysty miąższ i delikatną skórkę i smakuje obłędnie.
Domowy chleb na bank powinien wejść do Twojego menu, jest tego wart.
Chleb na piwie.
Składniki: 1 bochen
- 5 szklanek mąki orkiszowej Jasnej T 630
- 3/4 szklanki mąki żytniej T 2000
- 7 g suchych drożdży
- 320 g piwa ciemnego porter
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie chleba:
- Do misy robota wsypałam obie mąki, suche drożdże, sól, dodałam miód, olej oraz wlałam piwo i wyrabiałam do momentu aż ciasto zaczęło odchodzić od ścianek robota ok. 5 minut.
- Wyrabiałam jeszcze 10 minut na 2 biegu robota.
- Z ciasta uformowałam kulę, włożyłam do miski posypanej mąką, nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę, czasami potrzeba dłużej.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, uformowałam podłużny bochen, włożyłam do koszyka rozrostowego, wysypanego mąką ryżową na około 30 minut - tak do godziny do wyrośnięcia.
- Piekarnik z blaszką rozgrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół.
- Jak bochen wyrósł przeniosłam go górą do dołu na nagrzaną blachę, nacięłam żyletką i piekłam 10 minut, po czym obniżyłam temperaturę do 180 C i piekłam kolejne 20 - 25 minut.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Dworek Szomańskich w Kutnie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.