Danie jest zjawiskowe, choć proste i mało w nim składników.
Użyć tutaj można zarówno świeżych brokułów, jak i mrożonych.
Śniadaniowa zapiekanka z brokułami.
Składniki: forma 21 x 16
- 9 jaj "M"
- 50 ml mleka
- 1/2 żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 dymka ze szczypiorem
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 700 g różyczek brokuła
Przygotowanie dania:
- Brokuły umyłam, osuszyłam i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
- Paprykę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w kostkę, posypałam brokuły.
- Posiekałam także umytą wcześniej dymkę wraz ze szczypiorem.
- Jaja wbiłam do miseczki, doprawiłam solą i pieprzem, wcisnęłam czosnek, dolałam mleko, wymieszałam całość dokładnie widelcem.
- Wylałam na brokuły do formy, lekko potrząsnęłam naczyniem aby jaja dotarły w każdy zakamarek.
- Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół i zapiekałam 25 - 35 minut.
- Zajadamy gorące lub zimne, pełna dowolność.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Królowa kwiatów - róża |
4 komentarze
Wygląda pysznie. Uwielbiam jajka, codziennie 10 jaj zjadam. Nawet kilkanaście kur hoduję w przydomowym ogrodzie. Fermowych nie jem, od kiedy obejrzałem dokument o klatkowej hodowli.
OdpowiedzUsuńMoże i tak.
UsuńDanie wygląda pięknie:))myślę że również tak smakuje:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńReniu jest obłędne w smaku, spróbuj. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.