Zupę robi się szybko i szybko znika z talerzy ale jest naprawdę smakowita.
Zachęcam do wypróbowania.
Pomidorowo - groszkowa zupa krem.
Składniki:
- 300 g pure z groszku zielonego
- 700 g passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- sól morska do smaku
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
- 100 ml kwaśnej śmietany 30 %
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy do podania
- plastry chorizo do podania
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie zupy:
- Do garnka wlałam passatę, dodałam pure z groszku, wymieszałam, zagotowałam.
- Teraz wcisnęłam przez praskę czosnek, dodałam sól, suszone pomidory, pieprz i cukier, gotowałam 5 minut.
- Zdjęłam z ognia, wlałam śmietanę, wymieszałam, jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
- Chorizo pokroiłam w plastry i wysmażyłam na suchej patelni na czipsy.
- Wlałam zupę na talerze, podałam z czipsami z chorizo i soczewicą, posypałam natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Skansen "Łęczycka Zagroda Chłopska" wiatrak |
4 komentarze
Ciekawe danie.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco.
UsuńZaciekawił mnie smak zupy z chorizo. Kupuję zawsze jedno małe opakowanie w Lidlu gdy jest dzień hiszpański. Przywołujemy nią wtedy wspomnienia z tego wspaniałego kraju. Moje zupy z pewnych względów są bez śmietany. Jednak taka zupa pomidorowa/groszkowa zagości na naszym stole. Pomidorów u mnie sporo, pyszne przesiąknięte słońcem, groszek zielony (trzecia partia)też jest.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
To się bardzo cieszę Lusiu że zupa przypadł Ci do gustu, życzę smacznego. Napisz czy smakowała?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.