Taki pasztet smakuje wybornie i szybko znika, polecam do wypróbowania.
Idealnie smakuje na kanapkach ale i sam jest wyśmienity.
Pasztet z groszku.
Składniki: keksówka 14 x 20 cm
- 400 g groszku zielonego - pure
- 3/4 gotowanej kaszy manny - ugotowanej na gęsto
- 1 cebula
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 3 gałązki tymianku
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 - 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych + połówki na wierzch
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- pieprz do smaku
- sól morska
Przygotowanie pasztetu:
- Kaszę ugotowałam na gęsto na wodzie, w rezultacie użyłam 3/4 szklanki gęstej kaszy.
- Ja zakupiłam groszek pure ale jeśli macie zielony w kuleczkach to wystarczy go zmiksować na pure.
- Cebulę posiekałam i podsmażyłam na oleju razem z listkami laurowymi, zielem angielskim i gałązkami tymianku.
- Po usmażeniu wyjęłam przyprawy a cebulę dodałam do groszku.
- Przecisnęłam czosnek przez praskę i dodałam do groszku, zmiksowałam na gładką masę, dodałam ugotowaną i ostudzoną kaszę.
- Dodałam także mąkę ziemniaczaną, posiekane orzechy, sok z cytryny, gałkę muszkatołową oraz pieprz, sól, wymieszałam dokładnie.
- Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam do niej masę.
- Wyrównałam wierzch i ułożyłam na nim połówki orzechów.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 45 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu włożyłam do lodówki na noc.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Przez okno - ruiny zamku w Biesiekierach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.