Samo słowo oznacza “bałagan”.
W skrócie to ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie.
Idealne, syte weekendowe śniadanie.
U mnie w wersji polsko - hiszpańskiej, zapraszam gorąco bo jest naprawdę przepyszna, sycąca, aromatyczna, idealna.
Polsko - hiszpańskie śniadanie z jajem.
Składniki: 4 porcje
- 1 cienka laska kiełbasy chorizo
- 330 ml soku pomidorowego
- 1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej
- 1 łyżka oleju
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 4 jaja
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 mała puszka - 80 g ciecierzycy - miałam Bonduelle
- 1 długa biała papryka
- Kiełbasę pokroiłam w plastry, kapustę poszatkowałam drobno, paprykę pokroiłam w paski.
- Pokroiłam drobno dymkę wraz ze szczypiorem.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam dymkę, dodałam kiełbasę i smażyłam minutę.
- Teraz na patelnię włożyłam kapustę kiszoną, paski papryki i smażyłam 5 minut, ciągle mieszając.
- Wlałam sok z pomidorów, posoliłam, oprószyłam pieprzem i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Wsypałam odcedzoną ciecierzycę, wymieszałam.
- Zdjęłam patelnię z ognia, zrobiłam w warzywach 4 dołki i wbiłam do nich jaja, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
- Postawiłam ponownie na ogniu, nakryłam pokrywka i gotowałam aż jaja się ścięły.
- Posypałam szczypiorkiem.
Przepis inspirowany kuchnią arabską.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś w Polsce |
2 komentarze
Tą kapustą mnie zadziwiłaś. Ciekawa jestem smaku takiej szakszuki :)
OdpowiedzUsuńWystarczy zrobić, sprawdzić i napisać mi o tym. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.