Zapraszam dzisiaj na pyszne danie, pożywne a zasmakuje każdemu.
Spaghetti, kulki mięsne i doskonały sos paprykowy, wspaniałe doznania smakowe, polecam do wypróbowania.
Pulpeciki w sosie paprykowy ze spaghetti.
Składniki: 4 porcje
Pulpeciki:
- 500 g mięsa z łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 jajo
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 5 cm kawałek pora
- 2 łyżki oleju
- 200 g spaghetti tricolore
Sos paprykowy:
- 10 cm kawałek pora
- 1 biała papryka długa
- 1 papryka zielona
- 1 łyżka oleju
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżka sosu słodko - kwaśnego śliwkowego
- 1/8 kiszonej cytryny
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej w 1/4 szklanki wody
Przygotowanie pulpecików:
- Pora i czosnek drobno pokroiłam i podsmażyłam na 1 łyżce oleju.
- Marchew obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Mięso, podduszonego pora z czosnkiem, marchew, jajo, sól i pieprz włożyłam do miski i wyrobiłam na jednolitą masę.
- Z masy uformowałam małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obsmażyłam na łyżce oleju.
Przygotowanie sosu:
- Papryki pokroiłam w kostkę, cukinię wraz ze skórką w ćwierćplasterki.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pora, dodałam papryki i smażyłam 3 minuty, dodałam cukinię i smażyłam kolejne 3 minuty.
- Wlałam sos śliwkowy, posiekaną cytrynę kiszoną, wlałam bulion i gotowałam kolejne 3 minuty.
- Mąkę wymieszałam w wodzie i wlałam na patelnię, zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Pulpeciki włożyłam do sosu, nakryłam pokrywką i gotowałam 2 minuty.
Wykończenie dania:
- Ugotowałam w osolonej wodzie makaron, odcedziłam.
- Na talerzu ułożyłam makaron, polałam sosem i podałam z pulpecikami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Sobocie woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.