Deser szybko się robi i bardzo szybko znika, polecam do wypróbowania.
Potrzebna będzie Wasza ulubiona kawa czy to rozpuszczalna, czy espresso czy sypana, trzeba ją tylko zaparzyć.
Zaczynamy?
Mini serniczki w pucharkach.
Składniki: 4 małe pucharki
- 400 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 6 - 8 długich biszkoptów
- 2 - 3 łyżki żurawiny
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy
Przygotowanie deseru:
- Rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej.
- Mascarpone zmiksowałam z syropem daktylowym a potem powoli ciągle miksując wlewałam przestudzoną czekoladę.
- Zaparzyłam kawę i wystudziłam ją.
- Na dnie pucharków umieściłam kawałki biszkoptów, polałam je zaparzoną kawą.
- Na biszkoptach wyłożyłam część masy serowej.
- Na niej ponownie ułożyłam kawałki biszkoptów, polałam je kawą tak aby były nasączone a nie pływały.
- Na biszkoptach znowu masa serowa.
- Na wierzchu posypałam żurawiną.
- Najlepiej smakują schłodzone po 30 minutach w lodówce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Tak kwitną wiosną |
2 komentarze
A biszkopty z jakiej firmy? ; ) Cudownie wyglądają pucharki.
OdpowiedzUsuńWłoskie, kupiłam na tygodniu włoskim w markecie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.