Wrzucamy do miski to i owo, czasami pasujące do siebie a czasami pozornie niepasujące a jednak smakujące wybornie.
Potem tylko jakiś sos, dressing i sałatka gotowa.
Ta która dziś pokazuję jest aromatyczna, smakowita i pożywna, polecam gorąco.
A wiecie że rukola to kapusta?
Awokado i rukola w sałatce.
Składniki:
- 2 duże garście rukoli
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 kulka mozzarelli
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki oliwy
- sól różowa himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 szalotka
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- kiełki rzodkiewki
- 2 łyżki octu balsamico
Przygotowanie sałatki:
- Rukolę umyłam i osuszyłam, ułożyłam na talerzach.
- Pomidorki przekroiłam na połówki, ułożyłam na rukoli.
- Pokroiłam mozzarellę, posypałam rukolę.
- Porwałam szynkę na kawałki i również ułożyłam na talerzu.
- Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę, obrałam ze skórki i pokroiłam w plasterki, ułożyłam na talerzu.
- Szalotkę pokroiłam w cieniutkie plasterki, posypałam sałatkę.
- Całość posoliłam, oprószyłam pieprzem, skropiłam oliwą i octem balsamico, lekko przemieszałam.
- Po wierzchu posypałam kiełkami rzodkiewki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabudowania zamkowe w Tarnobrzegu - Dzikowie woj. podkarpackie |
2 komentarze
świetny pomysł na sałatkę
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.