Radicchio to cykoria sałatowa.
Z wyglądu sałata o pięknych purpurowo - białych liściach, jednak w smaku zdecydowanie bliżej jej do cykorii ze swoja goryczką.
Idealna jako dodatek do obiadu, idealna do przekładania np. tortilli, piadiny czy z makaronem.
Popróbujcie, jest pyszna.
Radicchio w sałacie.
- 1 średnia główka sałaty radicchio
- 1 duża czerwona cebula
- 10 - 15 czarnych oliwek
- 3 - 4 łyżki oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie sałaty:
- Cebulę pokroiłam w kostkę.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę, posoliłam do smaku.
- Kiedy cebula zmiękła dodałam poszatkowaną drobno radicchio, dusiłam 5 minut.
- Na koniec dodałam pokrojone oliwki, wymieszałam i danie gotowe.
- Komponując dania z radicchio należy pamiętać że jest ona dość gorzka.
- Ja swoją sałatę podałam w włoskich chlebkach piadina.
Smacznego.
Przepis kuchni toskańskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Drzewicy woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.