Moja ukochana hiszpańska kiełbasa chorizo i ulubione strączki: groszek zielony i ciecierzyca w jednym daniu.
Szybki do zrobienia, szybki do zjedzenia, polecam na obiad lub śniadanie.
Chorizo i ciecierzyca - omlet śniadaniowy.
Składniki:
- 2 jaja
- 5 łyżek mąki orkiszowej jasnej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki oleju
- masło klarowane do smażenia - 2 łyżki
- 2 - 3 łyżki zielonego groszku
- 2 - 3 łyżki ciecierzycy
- 50 g cienkiego chorizo
- garść kiełków rzodkiewki
Przygotowanie omletu:
- Jaja roztrzepałam z jogurtem, dodałam proszek do pieczenia, mąkę, olej i wymieszałam dokładnie aby nie było grudek.
- Kiełbasę chorizo pokroiłam w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane, wylałam masę jajeczną i smażyłam minutę.
- Teraz na omlecie ułożyłam plastry kiełbasy, posypałam groszkiem i ciecierzycą.
- Smażyłam pod przykryciem na średnim ogniu aż omlet się cały ściął.
- Na talerzu posypałam kiełkami rzodkiewki.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Drzewicy woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.