Skrzydełka tak podane są aromatyczne, soczyste, pyszne.
Nie są kłopotliwe w przygotowaniu i polecam je każdemu.
Aromatyczne skrzydełka z Hiszpanii.
Składniki: 4 porcje
- 12 kurzych skrzydełek z odciętymi końcówkami
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- duża gałązka świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól morska
- kieliszek białego wytrawnego wina
- sok z 1/2 cytryny
- 100 ml oliwy z oliwek
Przygotowanie skrzydełek:
- Z każdego skrzydełka odcięłam końcówkę i nacięłam na stawie, osuszyłam.
- Obrałam i posiekałam czosnek a także posiekałam natkę pietruszki i tymianek.
- Wszystkie składniki poza kurczakiem czyli: oliwę, zioła, sok z cytryny, wino, sól i pieprz wymieszałam i odstawiłam na godzinę.
- Skrzydełka włożyłam do woreczka plastikowego, wlałam marynatę i potrząsając rozprowadziłam wszystkie składniki na skrzydełkach.
- Włożyłam torebkę na 2 godziny do lodówki, od czasu do czasu potrząsając torebką.
- Skrzydełka wyłożyłam do naczynia do zapiekania, polałam pozostałą marynatą.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 20 - 30 minut.
- W połowie pieczenia przewróciłam skrzydełka na druga stronę i piekłam aż skrzydełka ładnie się zrumieniły.
- Podałam z sałatką.
Smacznego.
Przepis z książki "Andaluzja Olé!" Victoria Twead.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Drzewicy woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.