Tak sobie pomyślałam że to dobry pomysł zapełnić talerz zielonymi warzywami.
Myślę że warto spróbować dania i kosztować jego smaki, polecam.
Zielone warzywa i kurczak w duecie.
Składniki:
- 1 duży filet z piersi kurczaka
- 1 mały brokuł
- 1 średnia cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 3 - 4 cm korzenia imbiru
- 2 - 3 gałązki bazylii
- 1 pęczek kolendry
- 400 ml mleczka kokosowego
- 200 g zielonej fasolki
- 1 łyżka oleju
- 1 - 2 limonki
- 1 kapusta pak choi
- sól morska
- garść kiełków pszenicznych
- czarny sezam do dekoracji
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie dania:
- Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w dużą kostkę, posoliłam.
- Zmiksowałam na papkę czosnek, szalotki, imbir, bazylię, 1/2 pęczka kolendry i 100 ml mleczka kokosowego.
- Na oleju zrumieniłam mięso, dodałam pokrojoną w półplastry wraz ze skórą cukinię, pokrojoną w paski kapustę pak choi oraz pastę.
- Wlałam mleczko, gotowałam 5 minut.
- Teraz dodałam różyczki brokuła i obrana i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową.
- Jeśli danie jest za gęste dolejcie wody.
- Gotowałam około 10 minut aż warzywa zmiękły, wrzuciłam kiełki pszenicy.
- Doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.
- Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorem i czarnym sezamem.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Sanktuarium w Poświętne - Studzianna |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.