Klopsy są aromatyczne a kuskus pyszny i kremowy, polecam do wypróbowania.
Lubicie takie dania? jadacie? gotujecie? my często.
Warzywa z klopsami.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 jajo
- 2 łyżki bułki tartej
- 200 g suchej kaszy kuskus
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 nieduża cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju
- szczypta chili
- świeżo mielony pieprz
- sól morska
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- kiełki rzodkiewki do padania
- 2 łyżki listków tymianku
Przygotowanie dania:
- Kuskus wsypałam do miski, wymieszałam ze szczyptą soli i zalałam wrzącą wodą ok. 2 cm nad powierzchnię kaszy, przykryłam i pozostawiłam na 5 minut.
- Mięso włożyłam do miski, dodałam jajo, sól, pieprz, chili i dobrze wyrobiłam na jednolitą i klejącą masę.
- Uformowałam z masy kulki/klopsy, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Pokroiłam cukinię wraz ze skórką w półplasterki, selera w plasterki a cebulę i czosnek posiekałam.
- Na rozgrzanym oleju najpierw podsmażyłam cebulę i czosnek, potem dodałam cukinię i seler, smażyłam 4 minuty.
- Wlałam na patelnię passate i gotowałam 5 minut, posoliłam, oprószyłam pieprzem, włożyłam na patelnię do sosu podsmażone klopsiki i razem dusiłam pod przykryciem 15 minut.
- Na koniec dodałam natkę pietruszki, tymianek i jak trzeba doprawiam do smaku.
- Podałam klopsy z kuskusem posypane natką pietruszki i kiełkami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Bałdrzychów kościół św. Idziego woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.