Moje ulubione buraki i kasza w jednym daniu to jest naprawdę super.
Polecam wszystkim bez wyjątku, idealne aby włożyć do pudełka i zabrać do pracy.
Przepis pochodzi z diety 1000 kalorii.
Buraczane kaszotto.
Składniki: 2 porcje
- 140 g kaszy gryczanej niepalonej
- 4 małe buraczki
- biała część dużego pora
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekane natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- garść ulubionych kiełków
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Przygotowanie kaszotta:
- W drobną kosteczkę pokroiłam cebulę, pora i buraczki.
- Kaszę przepłukałam na sicie.
- Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam cebulę i pora, potem dodałam przepłukaną kaszę i zioła prowansalskie i smażyłam 2 minuty, ciągle mieszając.
- Teraz na patelnię wrzuciłam buraczki, smażyłam 2 minuty, wlałam bulion, sos sojowy, posoliłam i gotowałam pod przykryciem 20 - 25 minut aż kasza zmiękła ale nie była rozgotowana.
- Zdjęłam z ognia, wymieszałam z posiekaną natką pietruszki i bazylią.
- Na talerzu udekorowałam kiełkami.
Smacznego.
Przepis od dietetyka.
"Podróże małe i duże"
Kościół parafialny pw. św. Mikołaja w Żarnowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.