Tak przyrządzone krewetki smakują wybornie i są przysmakiem toskańskim.
A ponieważ włoska kuchnia to mój konik dlatego i ten przysmak przygotowałam i polecam.
Krewetki w potrawce z Toskanii.
Składniki:
- 16 - 20 krewetek królewskich
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 6 łyżek oliwy
- sól morska
- kromki bagietki lub bułki razowej do podania
Przygotowanie dania:
- Krewetki umyłam, osuszyłam, oczyściłam.
- Posiekałam czosnek i natkę pietruszki.
- Pokroiłam bagietkę na kromki.
- Na patelni podgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej czosnek i natkę.
- Teraz wrzuciłam na patelnię krewetki i smażyłam chwilę a potem wlałam wino i gotowałam aż sos zgęstniał.
- Podałam posypane natką pietruszki z kromkami bagietki, którą macza się w sosie.
Smacznego.
Przepis kuchni toskańskiej.
"Podróże małe i duże"
Drzewica woj. łódzkie |
2 komentarze
Krewetek nie lubię
OdpowiedzUsuńSzukaj zatem przepisów na coś co lubisz. My uwielbiamy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.