Tak przyrządzone ziemniaki smakują trochę podobnie do moich prażoków, jednak inaczej się je robi.
Fuszer - bardzo sycące i bardzo smaczne danie kuchni kresowej, a właściwie biedoty kresowej.
Kiełbasę dodawano tylko w bogatszych domach.
Ten przepis jest właśnie w bogatszej wersji.
Podawano z ogórkami kiszonymi lub kapustą kiszoną, ja podałam z ogórkami.
Dodam jeszcze że dziś są moje urodziny, 18 - te, jak co roku i chętnie zjem to cudo mimo że urlopuję.
Pozdrawiam wszystkich czytelników i zapraszam do wypróbowania dania.
Fuszer - danie ziemniaczane z kresów.
- 1000 g ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 duża cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól morska
- 100 g kiełbasy krakowskiej
Przygotowanie dania:
- Pokroiłam w kostkę kiełbasę, boczek i cebulę.
- Na patelni podsmażyłam boczek a jak wytopił się tłuszcz dodałam kiełbasę i na koniec cebulę.
- Smażyłam aż cebula się zezłociała.
- Oprószyłam pieprzem i odstawiłam.
- Ziemniaki obrałam i pokroiłam w dużą kostkę, gotowałam w osolonej wodzie do miękkości.
- Jak ziemniaki zmiękły odcedziłam je zachowując ok. szklanki wody z gotowania.
- Odcedzone ziemniaki oprószyłam mąką ziemniaczaną, przykryłam pokrywką i zostawiłam na 3 minuty aby mąka zrobiła się wilgotna.
- Potem ziemniaki utłukłam przy użyciu tłuczka.
- Ugniatałam dolewając powoli wodę aż ziemniaki stały się klejące i zaczęły odchodzić od brzegów garnka.
- Wyłożyłam ziemniaki na talerz, lekko spłaszczyłam a pośrodku ułożyłam podsmażoną kiełbasę z cebulą.
- Podałam z ogórkiem kiszonym.
Smacznego.
Przepis kuchni kresowej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Biesiekierach |
6 komentarze
Na pewno jest to smaczne danie :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, to prawda.
Usuńno bedzie jedzone na weekendzie:D
OdpowiedzUsuńI jak? smakowało?
UsuńDuzo zdrowia z okazji urodzin
OdpowiedzUsuńdziekuje za kazdy wpis :)
Jolu to ja dziękuję, miło mi.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.