Danie śniadaniowe lub obiadowe, znakomicie się nada i tak i tak.
Idealnym rozwiązanie będzie upieczenie przed wyjściem z domu i zabranie kilku trójkątów do pracy.
Polecam serdecznie.
Omlet z cukinią - Frittata di zucchine.
Składniki: 2 porcje
- 2 nieduże cukinie
- 4 jaja
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- 50 g sera halloumi - mój dodatek
- 2 kabanosy - mój dodatek
Przygotowanie frittaty:
- Cukinię umyłam, osuszyłam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- W misce roztrzepałam jaja, dodałam do nich sól i pieprz.
- Posiekałam czosnek i podsmażyłam go na rozgrzanej oliwie 30 sekund.
- Dodałam do czosnku cukinię, pokrojone w krążki kabanosy i dalej smażyłam 5 minut.
- Na cukinię wlałam roztrzepane jaja i gotowałam na średnim ogniu pod przykryciem 5 minut.
- Potem posypałam frittatę startym na tarce serem, można użyć innego ale ja miałam taki pod ręką i dalej smażyłam do momentu aż ser stopił się.
- Podałam gorące.
Smacznego.
Przepis kuchni toskańskiej.
"Podróże małe i duże"
Zimowy Święty Krzyż woj. świętokrzyskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.