Czasami mam tak że kupię mango a potem chwilę o nim zapominam, no i jak już jest bardzo dojrzałe obieram, miksuje i myślę co by z nią zrobić.
Tym razem padło na deser i oto on.
Deser w pucharkach z mango i marakui.
Składniki: 2 duże lub 4 mniejsze pucharki
- 8 ciemnych herbatników - u mnie Petit Bourre Blacky
- 400 ml jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 dojrzałe mango
- sok z 1 pomarańczy - u mnie czerwona sycylijska
- 1 owoc marakui
Przygotowanie deseru:
- Pokruszyłam drobno herbatniki i wsypałam na dno pucharków.
- Jogurt wymieszałam z ksylitolem, można użyć ulubionego słodzidła np. miód, erytrol, syrop daktylowy lub cukru.
- Wyłożyłam na masę ciasteczkową.
- Mango obrałam, zmiksowałam z sokiem z pomarańczy i wyłożyłam na warstwę jogurtową.
- Na wierzchu ułożyłam wydrążony miąższ z marakui, wstawiłam deser do lodówki na 1 - 2 godziny.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Założyciel Aleksandrowa Łódzkiego |
2 komentarze
Dorotka bardzo fajne deserki
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.